tiistai 9. syyskuuta 2008

SM-finaali, Salla 30.-31.8.2008

Kohti kilpailua starttasimme Tommin kanssa aikaisin keskiviikkona, tarkoituksena keritä vähän treenailemaan ja katsastamaan kisapaikkoja, Juhani seuraisi perässä päivää myöhemmin. Tiukan köröttelyn (n.900 km) jälkeen saavuimmekin mökille noin klo.17.00. Itse kisaa kohtaan itselläni oli vahva usko, että kohtuullinen sijoitus olisi täysin mahdollinen, olihan kyseessä jokseenkin tutut mökkivedet. No, itse kisahan meni kohdallani sitten loppujenlopuksi lievää pahemmin päin sitä kuuluisaa Sallalaista mäntyä, seuraavassa selonteko tapahtumista.
Treenipäivä lopussa.
1. jakso, Savilampi: Venekaverina Salmelan Pauli, jonka kanssa aloitamme driftailun Oulankajoen suistosta. Driftaamme pitkin lampea lähes koko jakson ilman mitään mainittavia tapahtumia. Aivan lopussa yhytämme pienen parven todella säikkyjä harvakseltaan tuikkivia siikoja aivan rannasta. Pääsen kerran jopa heittämään tuikkiin, mutta ei niin ei. Blankkia pukkaa. Eipä ollut kukaan muukaan onnistunut saamaan kalaa tältä jaksolta, joten kaikki 20 ukkoa veti munat pataan tältä jaksolta.
Kuljetus lähtee, kaikki kyytiin!
2. jakso, Savinajoki pooli 13: Elämykset alkoivat heti parkkipaikalta, kun pooleja kohti lähdettiin köröttelemään traktorin lavalla. Pooli itsessään oli kohtuullisen näköistä harjus vettä koko mitaltaan, joten ei mitään hätää... Aika alkaa, eka heitto, heti tupla tärppi, josta mitallinen karkaa alaperhosta ja pikkuinen harrin poikanen jää roikkumaan yläperhoon, prkl! Jatkan heittelyä saaden alamitallisia hyvän tukun, mittaankin näistä muutaman... 27-28cm, ei riitä ei. Yhdestä montusta sitten nasahtaa, vapa taipuu toisella tavalla, kun edellisen harrin kanssa. Saamari, taimen jotain 35-40cm, voi v****. Onnistun löytämään yhden mitallisen harjuksen aivan jakson lopussa, 32cm.
Pooli 13. Savinajoki
3. jakso, Savinajoki pooli 14: Auramaan Kalle oli saanut poolista kaksi mittakalaa. Pooli oli pitkä kun nälkävuosi ja rannat äkkisyvät. Aloitin poolin kalastuksen aivan liian alhaalta, meni puolituntia ennenkuin löysin kahluureitin. Kalaa löysin poolista kohtuullisesti, mutta kun kaikki oli alamittaista, niin ei se paljon lämmittänyt. Jälleen yksi n.40cm taimenkin kävi säikäyttämässä. Blänkki napsahti. Ei hyvä.
4. jakso, Oulankajoki pooli 8: Hieno pooli, joka virtailee jyrkkäseinäisessä kanjonissa, suorastaan haisee harjukselta. Valvojalta kuulen, että Holttisen Nikolai oli onkinut poolin edellisenä päivänä, saaden kaksi mittakalaa. Aloitan poolin kalastuksen nätin näköiseltä niskalta, joka kuitenkin on ihmeen hiljainen. ensimmäinen kala löytyy heti niskan jälkeisestä kuohusta, pieni taimen. Tästä alaspäin kaloja löytyy tasaisesti koko matkalta, mutta pieniä ovat. Mittaan niistä muutamia, jäävät senttiä tai paria vajaaksi joka kerta. Löydän toki mitallisenkin mutta se käy vaan kerran räppäämässä perhoa, jätän sen rauhaan viime hetkeä varten. Poolissa olevan s-mutkan yläpäässä on maukkaan näköinen peili, josta onnistunkin nostelemaan varmaan kolmisenkymmentä harria, seassa kaksi mittakalaa 32 ja 31 sentin harrit. Kun aikaa on jäljellä muutama minuutti, lähden kokeilemaan ottaisiko se ylempänä näkemäni kala. Ottihan se ja niin 34 sentin harri käväisee mittakaukalossa. Tähän jaksoon olen kohtuullisen tyytyväinen.
Pooli 8. Oulankajoki.
5. jakso, Taimenjärvi: Auramaan Kallen kanssa veneessä, suuntaamme kohti edellispäivän ottipaikkoja. Tuuli pyörii järvellä todella v-mäisesti koko jakson ajan, eikä drifteistä tahdo tulla oikein mitään. Kalastukseen on välillä jopa vaikea keskittyä, veneen pyöriessä ympäri liitoankkuria. Itse en saa jaksolla mitään kunnon kosketusta kaloihin, olisko ollu joku heikko veto jossain vaiheessa? Tekijämiehet toki nosteli kaloja paattiin tälläkin jaksolla, parhaana taisi olla Kurtin Heikki kahdella taimenellaan. Ai niin, nähtiin mekin yksi kala, lopetuspillin soidessa Kallen sektorissa losauttaa taimen...
6. jakso, Taimenjärvi: Salmisen Villen kanssa soudellaan ja driftaillaan pitkin järveä, ilman mitään erityisempiä tapahtumia. Jakson lopussa tuuli lähes tyyntyy ja keli muuttuu muutenkin lähes inhimilliseksi. Saamme kellua lähes tyynessä järven pohjoispäässä Villen kanssa ihan kahdestaan koko loppu jakson ajan. Pieniä tuikkeja alkaa näkyä siellä täällä, onnistumme saamaan näistä vaan särkiä ja ahvenia. Saattoi siinä joku siikakin kyllä tuikkia. Blänkki se tästäkin jaksosta sitten napsahti.
Yhteenveto: Kisasta jäi hyvä maku, vaikka oma suoritus oli paha pettymys, koska hyvää sijoitusta lähdin hakemaan. Etenkin järvellä olisi pitänyt saada kaloja, mutta kun ei niin ei. Oliko vika perhoissa, kalastajassa vai kaloissa? En tiedä, koska ainoat järveltä saadut mittakalat jotka näin, olivat Juhanin digikameran ruudulla. Jokijaksoilla perhot toimi omasta mielestäni kohtuullisesti, kaloja nousi lukumäärällisesti paljon, mittakaloja tosin liian vähän. Kisat olivat muuten todella hienot ja järjestelyt toimivat yllättävänkin mallikaasti. Kiitokset Kisajärjestäjille, kilpailijoille, valvojille ja muille vapaaehtoisille avustajille!
Tulokset
 1. Martti Lähteenmäki
 2. Olli Toivonen
 3. Pasi Niva
 4. Arto Pikkarainen
 5. Juhani Rosenström
 6. Esa Pölkki
 7. Kai Kallio
 8. Tero Mäntylä
 9. Heikki Kurtti
 10. Jyrki Hiltunen
 • 30. Tero Mäkipää
Voittajan on helppo hymyillä.

Ei kommentteja: